11.02.2008

Първи впечатления от Виена

Здравейте,

аз съм студент в централния университет във Виена, а днес пристигнах тук! Беше дълго пътуване!Мноооого дълго пътуване. Този постинг го пиша от едно интернет кафе в близост до квартирата на момчето, което ме посрещна днес на гарата. То за съжаление няма интернет в къщи, защото това било скъпо удоволствие в Австрия. Аз без интернет НЕ мога. Утре ще трябва да измисля нещо по този въпрос.

Честно да ви кажа, май само аз бяха студент в автобуса.То не че има нещо лошо в това, но си представях пътуването малко по-различно. Мислех си, че автобуса ще е пълен със студенти, заминаващи за новия семестър към Австрия, но реалността беше друга. Надявах се, да се запозная с нови хора, да обменим информация и т.н., но не ми беше писано. Може би, само по себе си пътуването заслужава специална тема. Предполагам, на читателите на моя блог ще им е интересно да научат, колко часа, как точно и с какви хора се пътува. За съжаление, все още не е възможно да се разпространяват миризми по интернет, иначе щяхте да усетите "уханието" на ... абе по-добре да го пропусна.

Замислих се, какви ли са бали впечатленията на другите български студенти, когато за първи път са стъпили във Виена? Какво са си мислили, как са се чувствали и какво е било първото нещо, което са видели? Къде са отишли първия ден, в кои магазини са влезли, каквихора са срещнали?

Аз видях 3 бецирк, а по-точно видях една градинка там, на която не запомних името!!! Не съм много сигурен, но там май нямаше много от местните ... Може и да се лъжа, но това ми направи впечатление. Бил съм в Тунис и гледката ми напомни много на един пейзаж от там. Не толкова флората, тя е коренно различна, колкото фауната. Немски знам малко, колкото съм прихванал от порното на брат ми, но съм сигурен, че там никой не говореше немски. Пък и нямаха вид на арийци. Така ли е в цяла Виена? Така ли е в цяла Австрия?

Квартирата на моя посрещач е малка, но някак уютна. На 35 квадрата са се устроили той, неговата приятелка и една котка. Намира се на приземния етаж - ердгешос, и била типично жилище за Виена - с високи тавани и душ-кабина в кухнята. Малко ми е екстравагантно и неестествено, но сигурно се свиква. Липсва и антрето - от входната врата влизаш направо в кухнята, а от там в хола-спалня. Входа към тоалетната е също в кухнята?!?! Това ми е малко странно - не се ли разнасят миризми? Аз никога не съм живял на приземен етаж, но определено си има предимства: Например, няма нужда да се мъчиш да катериш стълби, когато се прибираш подпийнал от някое парти. Или пък, можеш да си вкарваш мебелите или покупките направо през прозорците. Малко ми е тягаво, когато хората минават покрай прозореца и хвърлят бързи погледи в жилището, но можеби и с това се свиква.

Университета ми бил в 9 бецирк, от другата страна на центъра. Мисля, че ще е най-добре ако си потърся квартира някъде там. Но моята квартира няма да е на ердгешос!!! Ерде било земя, а гешос значело изстрелване и етаж ... Бих заложил на изстрелите - поне така се чувствам, когато минувачите хвърлят по един поглед към нас - като застрелян: бам един изстрел и усмивка, бам бам, два погледа и лек смях, бам, изстрел + усмивка. поне хората тук се смеят, макар и да не знам защо.

Домакините отидоха на работа и ме оставиха да пазя квартирата.И с право ме оставят! Не е трябвало да си взимат котка, а доберман или питбул. Гледам, хубаво са се подредили: уредба, телевизор, компютър, принтер, скенер и други джунджурийки. Ако бяхме в България, отдавна някой да им е изпразнил апартамента ... Мен малко ме е страх да си оставя вещите тук - нямам доверие на съкварталците - все хърлят по един поглед, все едно очакват да видят нещо специално. Бам, едно гадеже ми се усмихна, бам и майка и също ... Дали си оставят вечерно време прозорците отворени за проветрение?

Утре ще ходим до университета да се записвам. Колкото по-рано го направя, толкова е по-голям шанса да поуча място в ДОБРИЯ курс по немски. В зависимост от това, кой по ред се запиша, получавам направление за съответния курс. Доколкото разбрах, имало няколко такива, но само един бил както трябва, а и всички трябвало да държат изпит там. Който получел място в него, можел да се явява на междинни тестове и така да се спаси от изпита. Кой не иска да спести един изпит? Аз искам!

Квартала е странен!Когато ми казаха къде ще живея през първите дни докато си намеря квартира, погледнах в интернет за него. Пишеше, че бил квартал на дипломати, имало ботаническа градина, университет по изкуствата, имало две дискотеки и много заведения. Тук някъде трябва да е и българския културен дом "Хаус Витгенщайн" и "Хундерт васер хаус". Хм, не ми прилича на такъв район, но пък е рано и да правя заключения. Можеби само тази част не квартала е такава, нещо като горен и долен Лозенц или нещо такова ...

Интернет кафето е странно!Управителя е Арабин,както и всичките му 2 клиенти. Вече кисна 2 часа, но никой друг не влиза ... Нещо не ме кефи и ще си обирам партакешите и ще изчезвам. Мисля да се връщам в квартирата. Пак трябва да мина през тази градинка, а то си е същото все едно да минеш през "Факултето". Това с "Факултето" не го бях правил, но предполагам, че по същия начин ти се свива стомаха Майтап! Това е Европа и такива неща тук не се случват! Ще взема да позаобиколя малко, та да не срещам местните.

До утре!

1 Kommentar:

Mario Kronenberg hat gesagt…

Браво! Харесва ми как пишеш! Аз съм във Виена от 19 години, ако имаш желание може да ми се обадиш, мога да ти помогна с немски и каквото още се сетиш. Тел: 0650/2484860. Между другото аз също пиша - виж моя сайт: http://cron.scriptmania.com
Поздрави!
Марио